Windows updaten

Waarom Windows updaten.

Windows updaten is belangrijk voor je computer. Maar verschillende updates hebben soms wel verschillende doelen. Windows hanteert zelf meerdere categorieën voor updates. Maar het belangrijkste onderscheid zit hem hierin: sommige Windows updates hebben te maken met je veiligheid, andere niet.

Windows updaten voor veiligheid

Windows updates voor veiligheid zijn veruit de belangrijkste. Dat zit zo: in een complex operating system als Windows worden regelmatig nieuwe gaten of zwakke punten van de beveiliging ontdekt. De veiligheidsupdates vullen deze gaten op, zodat ze niet misbruikt kunnen worden door hackers of malware. Het uitvoeren van deze Windows updates is dus cruciaal omdat ze de veiligheid van je systeem bevorderen.

Andere Windows updates

De andere Windows updates hebben niets te maken met veiligheid, maar zorgen er op andere manieren voor dat Windows en bijbehorende software vlot blijven draaien. Ze voegen bijvoorbeeld nieuwe features toe voor een bepaald programma of lossen een bepaald softwareprobleem op. Hoewel deze Windows updates minder cruciaal zijn dan veiligheidsupdates, blijven ze belangrijk om vlot te kunnen werken op je computer.

Updates binnenhalen

Om niet onnodig stroom te gebruiken laat u apparaten vast niet langer aanstaan dan noodzakelijk is. Dat begrijpen wij. Maar in het geval van de computer, gaat die vlieger niet helemaal op. Klaar met het controleren van de mail of met internetten? Het zou goed kunnen dan Windows op de achtergrond nog druk bezig is met updaten. Laat de computer daarom twee keer in de maand een paar uur langer aanstaan. Windows heeft dan de tijd om updates binnen te halen.

Update geïnstalleerd?

Hier ziet u of alle updates geïnstalleerd zijn:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Klik in Windows 10 op Bijwerken en beveiliging.
 • Klik in Windows 11 op Windows Update.
  Staat er een groen vinkje, dan is de computer helemaal bijgewerkt.

Help! Computer traag

Als de computer in een keer traag is, wordt er misschien een update geïnstalleerd. Het kan dan ook handig zijn om even bij de hierboven genoemde instellingen van Windows Update te kijken. Als er een update bezig is, dan is dat bij het onderdeel ‘Windows Update’ te zien.

Controleer welke gebruikstijden er staan ingesteld. Zo voorkomt u dat Windows Update aan de slag gaat wanneer u net zo lekker bezig bent.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Klik in Windows 10 op Bijwerken en beveiliging.
 • Klik in Windows 11 op Windows Update > Geavanceerde opties.
 • Klik in Windows 10 op Gebruikstijden wijzigen > Wijzigen. Ziet u dat niet staan? Zet dan eerst de optie ‘Gebruikstijden automatisch aanpassen voor dit apparaat op basis van activiteit’ uit. Klik in Windows 11 op Gebruikstijden en klik achter ‘Gebruikstijden instellen’ op het kleine pijltje > Handmatig.
 • Klik onder ‘Begintijd’ op de cijfers die staan ingesteld.
  Er klapt een menu uit. Klik op het juiste uur.
 • Klik op het vinkje onder de uren.
 • Klik onder ‘Eindtijd’ op de cijfers die staan ingesteld.
  Er klapt een menu uit. Klik op het juiste uur.
 • Klik op het vinkje onder de uren.
 • Klik in Windows 10 op Opslaan. Windows 11 slaat het automatisch op.
 • Sluit de instellingen via het kruisje rechtsboven.

Wil u meer weten over phishingcheck dan kunt u ook bij ons online een cursus volgen zodat wij u uitleggen hoe U deze kan herkennen.

Tarief voor computer les:
€ 12,50 per kwartier ( min 60 minuten).

Direct na de online afspraak dient te betalen.

Afspraak maken?

Stuur een bericht via E-mailWhatsApp of Messenger eens voor meer informatie.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *